XIX Memoriał E.Hodury

XIX turniej udała się pod każdym względem. Pogoda dopisała, drużyna Ogniwa odniosła znaczący sukces sportowy, wykorzystana została idealna okazja do integracji sopockiego środowiska rugby.

Grupa A: Lechia Gdańsk, RC Tczew, MKS Ogniwo Sopot II

Grupa B: Ogniwo Sopot, RC Polcourt Warsaw '7, Olimpia I Elbląg,
Grupa C: RC Arka Gdynia, Szarża Grudziądz, Olimpia II Elbląg

Klasyfikacja końcowa XIX Turnieju Hodura Cup 2011 (I Turniej Polskiej Ligi Rugby 7 w sezonie 2011/12):
1. MKS Ogniwo I Sopot 20 pkt
2. RC Lechia Gdańsk 15 pkt
3. RC Arka Gdynia 13 pkt
4. Polcourt RC Warsaw'7 11 pkt
5. RC Szarża Grudziądz 9 pkt
6. MKS Ogniwo II Sopot 7 pkt
7. RC Tczew 5 pkt
8. Olimpia I Elblag 3 pkt
9. Olimpia II Elblag 1 pkt

Zwycięski skład MKS Ogniwo:
Filip Karaś, Maciej Wojtkuński, Karol Zakaszewski, Szymon Krause, Tomasz Zakaszewski, Robert Olszewski, Wojciech Karol, Roland Iwańczuk, Kamil Węgierski, Filip Hałasiewicz. Trenerzy: Jarosław Hodura, Karol Czyż.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Komplet wygranych, w tym zwycięstwa nad Mistrzami Polski rugby 7 i 15, efektowna gra i w końcu, okazały puchar, powinny stać się dodatkową motywacją do ciężkiego treningu w rozpoczętym okresie przygotowawczym. Zespół prócz walorów technicznych i niezłego przygotowania fizycznego pokazał ambicję, zespołowość i dyscyplinę taktyczną. Utrzymanie tych cech w rozgrywkach I ligi zapewni realizację postawionego celu - natychmiastowy powrót do Ekstraligi.

Warto odnotować również bardzo pozytywny występ "drugiego" zespołu Ogniwa: Byli zawodnicy klubu, prowadzeni przez Wojtka Czaję i Tomka Formelę, uplasowali się na 6 miejscu.

Nieodzownym elementem turnieju był mecz vip-ów. Bardzo dobrze wypadł w tej konfrontacji Prezydent Jacek Karnowski zdobywca dwóch przyłożeń. Kilka udanych akcji przeprowadził również  podsekretarza stanu w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego Paweł Orłowski.

Po zakończeniu zmagań sportowych, uczestnicy imprezy udali się przed bramę stadionu, gdzie zniszczoną tablicę zastąpił okazały obelisk honorujący patrona klubu i stadionu - Edwarda Hodurę. Uroczystego odsłonięcia dokonali synowie wybitnego szkoleniowca: Sylwester i Jarosław Hodura. "Asystowali" im wieloletni przyjaciele klubu: Prezydent Sopotu Jacek Karnowski, Poseł na Sejm RP Paweł Orłowski, radny Sopotu Henryk Hryszkiewicz oraz jeden z fundatorów pomnika - pan Leon Czerwiński. Drugim darczyńcą był Port Lotniczy Gdańsk. Pod obeliskiem - rękoma członków zarządu klubu - tradycyjnie złożony został wieniec.Następnie impreza ponownie przeniosła się na boisko gdzie odbył się pokazowy mecz pożegnalny dwóch wieloletnich zawodników Ogniwa - Tomasza Formeli i Wojciecha Czaji. Zaproszeni przez nich goście, wśród nich wymienieni wyżej oficjele, zagrali przeciwko zespołowi stworzonemu z przedstawicieli pozostałych klubów.

Po meczu, na ustawionej scenie odbyła się dekoracja zespołów. Trzem najlepszym drużynom  wręczono medale, a zespół gospodarzy mógł wznieść w górę efektowny Puchar.

Uhonorowano również dwóch pozostałych bohaterów dnia - statuetki i okazjonalne koszulki powędrowały w ręce "Formela" i "Czajnika".

Podsumowaniem dnia był koncert zespołu Back Stage i wspólne biesiadowanie.

Dziękujemy Partnerom i Gminie Miasta Sopot którzy wsparli najbardziej rozpoznawalny turniej rugby 7 w kraju.