XXIV Memoriał E.Hodury

Sportowe emocje, efektowne przyłożenia i przede wszystkim dobra zabawa. Już po raz czwarty, sopocka plaża zamieniła się w miejsce rywalizacji najlepszych drużyn rugby. W tegorocznej edycji Sopot Beach Rugby wystąpiło 37 zespołów kobiet i mężczyzn z kraju i zagranicy które walczyły o tytuły najlepszych drużyn w trzech odrębnych turniejach.

To zdecydowanie jeden z największych turniejów rugby na plaży, na całym świecie. Sopot Beach Rugby to jednocześnie był XXIV Memoriał Edwarda Hodury, będący upamiętnieniem wybitnego zawodnika i trenera rugby, związanego przez lata z trójmiejskim sportem.

W Sopot Beach Rugby Elite zwyciężyła drużyna Posnani Poznań która w meczu finałowym pokonała 5:4 Lechię Gdańsk, w walce o brąz Ogniwo Sopot uległo 2: 4 Alfie Bydgoszcz.

W Sopot Beach Rugby kobiet triumfowały Mistrzynie Polski Biało Zielone Ladies Gdańsk wygrywając 9:3 z AZS AWF Syrenki Warszawa .W meczu o brąz Błyskawice Rugby Wrocław 2:1 pokonały Atomówki BBRC Łódź.

W trzecim turnieju Sopot Beach Rugby Open który na starcie zgromadził największą ilość drużyn (20) Polskie Orły w finale przegrały 2:4 z Banitami z Poznania a po raz pierwszy startująca drużyna z Niemiec The Hoffs pokonała 3:0 Wyjew Gdynia.

Przed meczami finałowymi odbył się mecz towarzyski w którym obok braci Hodura, wystąpił między innymi Artur Siódmiak oraz wiceprezydent Miasta Sopotu Marcin Skwierawski. Organizatorem Sopot Beach Rugby była Fundacja Sportu i Rekreacji Edwarda Hodury kierowana przez Jarosława Hodurę.Turniej wspierała Gmina Miasta Sopot, MOSIR w Sopocie, Kąpielisko Morskie Sopot.Sponsorzy: Oceanic, Sopocki Zdrój, Toi Toi Polska, Hale Namiotowe, MP Group, Żywiec Zdrój, Murapol, Megmar.Partnerzy: Polfa Tarchomin – dystrybutor Activplast, Polski Związek Rugby, Gonga, Rugby Polska, Promo Rugby, Czas na Rugby.Partnerzy Medialni – TVP 3 Gdańsk, Radio Gdańsk, Dziennik Bałtycki.

Sopot Beach Rugby 2016 był szeroko opisywany i komentowany w prasie, mediach społecznościowych oraz na stronach internetowych.
Sopot Beach Rugby jeden z największych światowych turniejów rugby na piasku, sportowa impreza roku 2015 i 2016 w Sopocie, z roku na rok zyskuje coraz większe zainteresowanie ogólnopolskich mediów.

Więcej zdjęć na stronach:

Sopot Beach Rugby 2016

Mistrzostwa Polski w Rugby 7