Jan Kozłowski

Gościem honorowym XXIII Memoriału Edwarda Hodury będzie Jan Kozłowski.

W 1990 roku wybrany został do Rady Miasta Sopotu, a następnie, w 1992 roku na stanowisko Prezydenta Sopotu, którą to funkcję pełnił przez dwie kadencje, tj. do 1998 roku.
W tym samym roku powołany został na stanowisko podsekretarza stanu w Urzędzie Kultury Fizycznej i Turystyki. Funkcję tę pełnił do 2001 roku.
Następnie przez rok pełnił funkcję wicemarszałka województwa pomorskiego. W 2002 roku wygrał wybory do Sejmiku Województwa Pomorskiego i został wybrany marszałkiem województwa. Funkcję tę pełnił przez kolejne dwie kadencje tj do roku 2010. W roku 2007 został wybrany również na Prezesa Związku Województw RP.
Dodatkowo od 1995 roku pełnił funkcję Prezesa Towarzystwa Przyjaciół Sopotu, zaś od 2000 roku Prezesa Polskiego Związku Rugby.
W 2007 roku otrzymał „Oskara Samorządowego”, tj. nagrodę im. G. Palki oraz nagrodę im. Franciszki Cegielskiej. Został również wyróżniony tytułem Człowieka Roku Województwa Pomorskiego przez magazyn FORBES.
Z rąk Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego otrzymał też srebrny medal Gloria Artis, został również odznaczony złotym odznaczeniem zasłużonego dla sportu i zasłużonego dla turystyki.
Prywatnie jest miłośnikiem malarstwa i muzyki, kibicem rugby, koszykówki, siatkówki i piłki nożnej. Chętnie relaksuję się jeżdżąc na nartach, na rowerze, pływając i, o ile czas pozwala, grając w golfa. Swoim zamiłowaniem do sportu próbuję zarazić (z sukcesem) swoich sześcioro wnucząt.