Edward Hodura

(ur. 29.07.1938, zm. 30.05.1991)

Wielki pasjonat sportu, wychowawca młodzieży, charyzmatyczny trener, wybitna osobowość.

Zawodnik Lechii Gdańsk (1961-1979) - Złoty medal MP seniorów 1961, srebro : 1963, 1971, 1972, 1973, brąz: 1962, 1967, 1968, 1969, 1974, 1977, zdobywca Pucharu Polski 1977. W latach 1979-1982 zawodnik Ogniwa Sopot. W reprezentacji Polski seniorów rozegrał 16 meczy, zdobył 8 punktów. Trener seniorów Lechii (1970-1971) - Złoty medal Mistrzostw Polski w 1970 roku, razem z Bolesławem Brzoskowskim, srebrny w 1971 roku.

Trener Ogniwa Sopot w latach 1964-1965 i 1981-1991. Złote medale MP seniorów: 1987, 1988, 1990, 1991, srebrny w 1988, brązowy w 1986, zdobywca Pucharu Polski w 1987, 1988, 1989. Złote medale MP juniorów : 1982, 1983, 1985. Złote medale MP kadetów : 1982, 1983. Mistrz Sportu (1975), Trener PZR (1983, 1987).

Od lipca 2002 roku jego imię nosi stadion Ogniwa Sopot. Wychowawca wielu wspaniałych rugbistów, wielki pasjonat i fanatyk rugby. Niewiele rzeczy w jego życiu było ważniejsze niż rugby. Zostawił po sobie legendę i rzeszę wychowanków, którzy nie tylko w Ogniwie czerpią dalej z jego wiedzy i zaangażowania.

Edward Hodura - droga do Mistrzostwa Polski

Przygodę z Ogniwem Sopot rozpoczął w 1959 roku jako zawodnik piłki nożnej miejscowego klubu. Po dwóch latach trafił do drużyny rugby Lechii Gdańsk z którą osiągnął wiele sukcesów sportowych co zaowocowało również jedenastoletnią przygoda z pierwszą Reprezentacją Polski.

W 1971 zdobył pierwszy złoty medal jako trener. Pod koniec lat siedemdziesiątych będąc jeszcze zawodnikiem Lechii rozpoczął pierwsze treningi z Ogniwem Sopot. Drużyna budowana była na fundamencie drugoligowej drużyny seniorów i zawodników Bałtyku Gdynia.

W 1979 roku Edward Hodura rozpoczął pracę od podstaw i nabór do grupy junior i junior młodszy. W 1980 dołączył do niej Jarosław Hodura rok później Sylwester. Po dwóch latach pracy drużyny juniorskie sięgały po złote medale. Mistrzowie Polski Juniorów z 1983 roku bardzo znacząco wzmocnili drużynę seniorów która to w 1984 awansowała do I – ligi.

W 1987 roku Ogniwo Sopot zdobywa po raz pierwszy w historii Mistrzostwo Polski, sukces trenerski Edwarda Hodury był tym większy ponieważ w szerokim składzie było około dwudziestu zawodników z drużyny juniorskiej którą od podstaw stworzył. Jego praca doprowadziła do zdominowania w latach 90-tych krajowych rozgrywek, po jego śmierci drużyna z rozpędu zdobywała kolejne tytuły. Przez 18 lat pierwsza drużyna Ogniwa Sopot była zawsze na „pudle” Mistrzostw Polski.

cdn..trochę z życia

Edward Hodura 33 lata pracował w jednym zakładzie pracy w SZPM jako ślusarz – spawacz. Codziennie od 6 do 14. Mimo ciężkiej fizycznej pracy wiele propozycji zmian czuł się bezpieczny w tych ramach. Po przygotowanym zawsze na 14.30 obiedzie, godzinnej drzemce  był najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi, teraz już liczyło się tylko rugby. I tak dzień po dniu przez całe życie namawiał, determinował ludzi do gry w rugby. Bardzo często przechadzał się po głównym deptaku w Sopocie w poszukiwaniu nowych zawodników. Często upolował nie obecnych na ostatnim treningu,  którzy na baczność tłumaczyli się z absencji. Tym którym udało się schować w jakimś zaułku uciec od wzroku „Trenera” odroczyli tylko w czasie, poważną rozmowę. W latach 80-90-tych bardzo wielu chciało grać w Ogniwie, było rocznie 200 - 300 nowych śmiałków. Edward Hodura wybrał najlepszych.

Mistrz Polski, zdobywca Pucharu Polski w 1987 rok

U góry od lewej: J.Stromski, P.Szwichtenberg, G.Kacała, J.Szymański, D.Marciniak, W.Glaeske, A.Stępień, J.Szwichtenberg, A.Langner, D.Podlasek, D.Subocz, E.Hodura

U dołu od lewej: A.Sieczyński, A.Wielgosz, M.Wijatkowski, T.Sokołowski, J.Hodura, R.Kamiński, G.Szostek, R.Barneta, S.Hodura, Z.Piwowarski...nie ma na zdjęciu T.Wysieckiego, A.Koconia, A.Malachowskiego, P.Wasyłejko

Mistrz Polski, zdobywca Pucharu Polski 1989

U góry od lewej: K.Cackowski, W.Grzyb, D.Marciniak, D.Podlasek, M.Kossakowski, A.Świstowski, W.Trocki, T.Barnat, P.Szwichtenberg, J.Szwichtenberg, K.Kornath,     T.Wysiecki, J.Szymański, E.Hodura.

U dołu od lewej: T.Cackowski, J.Sokołowski, M.Wijatkowski, R.Barneta, J.Hodura, S.Hodura, G.Szostek, T.Sokołowski, Z.Piwowarski, M.Stachura, R.Cajzer.

Mistrz Polski 1990 rok

U góry od lewej: H.Kurowski, K.Kornath, J.Szwichtenberg, K.Wójtowicz, G.Kacała, P.Tubielewicz, P.Szwichtenberg, M.Ignatowicz, W.Trocki, D.Marciniak, M.Kosakowski, A.Malachowski, T.Barnat, P.Chyła, T.Barwik, R.Cajzer, E.Hodura, Gutowski.

U dołu od lewej: G.Wijatkowski,...., M.Wijatkowski, T.Stępień, J.Sokołowski, A.Wielgosz, T.Sokołowski, G.Szostek, S.Hodura, J.Hodura, T.Formela, T.Mikulski, M.Stachura, ...,D.Komisarczuk

Poniżej jeden z ostatnich wywiadów ( Dzienniki Bałtycki 1990 rok )