Polish English French German
wtorek, 17 10 2017

Przepisy

Przepis  I - BOISKO

1. Nawierzchnia:

a. Gra toczona jest na wyrównanym piasku.

2. Powierzchnia:

a. Pole gry może mieć długość nie większą niż 50 metrów i nie szerszą niż 35 metrów

b. Pole punktowe może mieć długość nie większą niż 5 metrów szerokości nie większa niż szerokość boiska

Przepis II - DRUŻYNY

3. Maksymalna liczba graczy na boisku:

a. Każda z drużyn może mieć na boisku maksymalnie 5 graczy

4. Gracze rezerwowi:

a. Każda drużyna może nominować pięciu rezerwowych

5. Zmiany graczy w trakcie gry:

a. Zmieniony gracz może powrócić na boisko w trakcie meczu.

b. Zmiany mogą być przeprowadzone tylko w momencie, gdy piłka jest w „martwa” .

c. Zmiana jest dokonana prawidłowo gdy : pierwszy opuszcza boisko zawodnik zmieniany (w dowolnym miejscu boiska) następnie w wyznaczonej strefie zmian wchodzi na plac gry zawodnik zmieniający. Nad prawidłowością zmian powinien czuwać trener lub kapitan zespołu.

6. Większa ilość niż 5 zawodników na boisku w drużynie broniącej

a. Kara: przerwanie gry strata piłki, punkty jeżeli dodatkowy zawodnik przeszkodził w przyłożeniu, żółta kartka gdy było to działanie celowe

7. Większa ilość niż 5 zawodników na boisku w drużynie atakującej

a. Kara: przerwanie gry strata piłki , nie zaliczone przyłożenie, żółta kartka gdy było to działanie celowe.

8. Tylko kapitan może zgłosić do sędziego prośbę o wyjaśnienie poważnych naruszeń takich jak 6 przeciwników na boisku.

Przepis III – UBIÓR

9. Ubiór:

a. Gracze każdej drużyny powinni nosić strój (koszulka, spodenki)

b. Gracze występują bez obuwia

Przepis IV – CZAS GRY

10. Czas trwania meczu:

a. Mecz eliminacyjny – 2 x 3 minuty (czas minimalny)

b. Mecze finałowe – o miejsca 2 x 5 minut

c. Koniec czasu jest końcem gry

11. Przerwa po zakończeniu pierwszej połowy:

a. W trakcie przerwy gracze zmieniają strony

b. Przerwa może trwać maksymalnie 3 minuty

Przepis V – CZAS DODATKOWY

12. Brak rozstrzygnięcia meczu w regularnym czasie

a. gry eliminacyjne w grupach, pozostaje wynik z boiska

b. gry o miejsca , gra do "nagłej śmierci"

Przepis VI – ZDOBYWANIE PUNKTÓW

13. Punkty zdobywa się tylko przez przyłożenie

a.  1 punkt

Przepis VII – ROZPOCZĘCIE GRY, GRA NOGĄ

14. Rozpoczęcie gry

a. Na początku połowy grę rozpoczyna się w centrum linii środkowej

15. Wznowienie gry

a. Grę po przyłożeniu wznawia się rozpoczęciem gdziekolwiek na linii środkowej

b. Po przyłożeniu przez jedną drużynę, druga ma 15 sekund na wznowienie gry na środku

c. Jeżeli drużyna, której położono punkty, nie wznowi gry w czasie 15 sekund, piłka trafia do przeciwnika

16. Szybkie rozpoczęcie gry po stracie punktów

a. zawodnik może natychmiast podnieść piłkę i biec na środek boiska aby szybko wznowić grę.

b. nie można podawać piłki do partnera stojącego bliżej środka boiska,

Konsekwencja: sędzia nakazuje wznowienie gry i umożliwia ustawienie się linii obrony

17. Położenie drużyny przeciwnika podczas rozpoczęcia i wznowienia:

a. Drużyna bez piłki musi znajdować się w odległości, co najmniej, 5 metrów od linii środkowej

b. Kara: Wolny, przesunięcie rozpoczęcia  wznowienia o 5 metrów

18. Kopanie w grze

a. Nie można kopać piłki w sposób inny niż rozpoczęcie (tap kick)

b. Kara: wolny z miejsca kopnięcia

Przepis VIII – AUT

19. Po wyjściu piłki poza linie autu.

a. Kara: rzut wolny na wysokości wyjścia piłki

Przepis IX – MŁYN

20. Nie ma stałych fragmentów w postaci młyna dyktowanego

21. Za podanie do przodu dyktuje się rzut wolny

Przepis X – PRZEGRUPOWANIA ( ruck , maul )

22. Gra w kontakcie

a. zawodnik w kontakcie z przeciwnikiem ma 2 sekundy aby podać lub odrzucić piłkę.

b. Kara: rzut wolny w miejscu przewinienia

23. Gra na ziemi

a. zawodnik przewrócony na ziemi, będący w kontakcie z przeciwnikiem musi natychmiast podać lub odrzucić piłkę ( nie ma walki na ziemi )

a. Kara: rzut wolny w miejscu przewinienia

Przepis XI – KARY

a.Żółta kartka -  tymczasowe opuszczenie boiska na 2 minuty.

b. Czerwona kartka – wykluczenie z całości meczu,

Możliwe dalsze sankcje: wykluczenie z kolejnego meczu, meczów lub całego turnieju

(Podjęcie decyzji przez sędziego głównego, sędziego meczu, organizatora turnieju). 

 

 

 

PRZEPISY - IRB BEACH FIVES