Sopot

Historia -  Noclegi  -  Gastronomia  -  Kluby nocne

Trójmiasto - Gdańsk, Sopot, Gdynia w pigułce

Molo w Sopocie

Sopot to od lat najpopularniejsze i najmodniejsze miejsce wypoczynku w Polsce. Wciśnięty między Gdynię i Gdańsk jest miastem o statusie uzdrowiska. Oferuje nie tylko piękną plażę, ale także ciekawą architekturę oraz unikalne w skali kraju atrakcje. Poznajcie je bliżej!
Najdłuższe molo nad Bałtykiem jest dziś jedną z turystycznych wizytówek Sopotu. Pomost pełniący funkcję przystani został wybudowany przez dr. Jerzego Haffnera w 1827 roku (mierzył wtedy zaledwie 31 m). Na początku XX w. obiekt miał już 315 m długości i zaczął odgrywać znaczącą rolę w rekreacyjnej przestrzeni miasta. Dzisiejszy kształt nadano mu podczas generalnego remontu w 1925 roku, kiedy wydłużono pomost spacerowy i zagospodarowano Skwer Kuracyjny. Część lądowa obiektu składa się z fontanny, latarni morskiej, muszli koncertowej oraz wielu lokali gastronomicznych. Część drewniana (mająca dziś ponad 500 m długości) oprócz głównego deptaku jest wyposażona w pokłady dolne i boczne. W okresie letnim przy obiekcie działa Kino Letnie oraz odbywa się Sopot Molo Jazz Festival

Opera Leśna, Sopot

Najsłynniejsza w Polsce scena leśna mieści się w sopockiej Dolinie Prątki. Od lat przyciąga miłośników muzyki z całego świata, gwarantując niezapomniane wrażenia artystyczne i unikatową scenerię.

Monciak - Ulica Bohaterów Monte Cassino, Sopot

Ulica Bohaterów Monte Cassino w Sopocie, zwana potocznie "Monciakiem", jest obecnie jednym z najsłynniejszych deptaków w Polsce. Zamknięta dla ruchu samochodowego, rozciąga się między aleją Niepodległości a placem Zdrojowym. W sezonie letnim jest oblegana przez turystów przez całą dobę. Trasa o długości 635 m biegnie wzdłuż niegdysiejszej drogi gruntowej, która łączyła Sopot z rybacką wioską położoną na wybrzeżu. Wznoszące się przy niej zabudowania pochodzą głównie z przełomu XIX i XX w.

Krzywy Domek

Krzywy Domek, wizytówka Sopotu zlokalizowana w samym sercu miasta, stanowi jedną z największych polskich ciekawostek architektonicznych. Budynek ukończono w 2004 roku, zmieniając tym samym oblicze miasta. Zajął on pierwsze miejsce w ogłoszonym przez portal Village of Joy rankingu na najdziwniejsze budynki świata. Jedną z atrakcji Krzywego Domku jest tzw. Ściana Sław, na której podpisy składają odwiedzający obiekt goście.

Hipodrom, SopotnastępneHipodrom, SopotHipodrom

Hipodrom

Tradycja hipodromu sięga czasów starożytnej Grecji, w której na podłużnych placach odbywały się wyścigi koni i rydwanów. Sopocka arena również służy prezentacji gonitw, rozmaitych pokazów i zawodów konnych. W latach 70. XIX w. tereny przy ulicy Polnej udostępniano podczas biegów myśliwskich kadry "czarnych huzarów". Ze względu na malownicze położenie i dobre przygotowanie obiektu, sopocki tor wyścigowy cieszył się rosnącą popularnością w okresie międzywojennym. Od 2009 roku obiekt jest organizatorem najważniejszych na świecie hippicznych Międzynarodowych Oficjalnych Zawodów w Skokach (CSIO).

Grodzisko w SopocienastępneGrodzisko w SopocieGrodzisko

Grodzisko

Średniowieczne grodzisko w Sopocie jest jednym z najstarszych obiektów historycznych na terenie Trójmiasta. Położone na zalesionym obszarze, wokół którego wznoszą się wały i fosa, pełni dziś funkcję oddziału Muzeum Archeologicznego w Gdańsku. Między VIII a X w. na terenach dzisiejszego skansenu mieściła się osada obronna. Grodzisko dzieli się na dwie części: pawilon wystawienniczo edukacyjny (wyposażony w pracownie dla dzieci) i skansen archeologiczny, w którym odbywają się lekcje żywej historii oraz (stylizowane na średniowieczne) turnieje i zabawy.