Ogniwo Sopot Women’s

W ramach XXVI Memoriału Edwarda Hodury, Fundacja Sportu
i Rekreacji Edwarda Hodury zorganizuje I turniej Mistrzostw Polski w rugby 7 kobiet U16.
Zapraszamy do udziału!

O drużynie:

Drużyna Ogniwo Sopot Women’s powstała dzięki programowi Kumulacja Aktywności. Dziewczęta uczestniczące od dwóch lat w zajęciach z piłką do rugby zaproponowały założenie drużyny. Przed zespołem duże wyzwanie, udział w Mistrzostwach Polski w rugby 7. Pierwszy turniej odbędzie się w Sopocie 22 kwietnia.

Fanpage:

Poznaj program Kumulacja Aktywności:

Pomysłodawcą i organizatorem programu „Kumulacja Aktywności” jest Fundacja LOTTO Milion Marzeń, dla której sport to kluczowy obszar działania. Celem programu jest zaradzenie niepokojąco niskiemu zainteresowaniu młodych ludzi aktywnością fizyczną. Opracowując formułę akcji, Fundacja przyjęła za punkt wyjścia wnioski z badań dotyczących postaw i opinii młodzieży gimnazjalnej w odniesieniu do sportu [1].
Badania pokazały, że co trzeci uczeń ogranicza swój ruch tylko do lekcji WF-u i na aktywność fizyczną poświęca mniej czasu niż na komputer czy życie towarzyskie. Zgodnie z wynikami, niechęć do WF-u wśród gimnazjalistów osiąga swoje apogeum w drugiej klasie i wynika przede wszystkim z doświadczeń nabytych na lekcjach wychowania fizycznego w pierwszym roku nauki w gimnazjum. Z drugiej strony, z badań można wysnuć wniosek, że młodzi ludzie potrzebują i poszukują autorytetów wśród dorosłych.
Część badanej młodzieży przyznała, że zaczęła aktywnie uprawiać sport ze względu na zafascynowanie jakimś sportowcem. Natomiast według badań Grupy IQS [2] zrealizowanych w sierpniu 2014 r., 64% dorosłych uważa, że w ich okolicy brakuje ofert ciekawych pozaszkolnych zajęć sportowych dla młodzieży.
Program „Kumulacja Aktywności” wychodzi naprzeciw problemom wskazanym w badaniach i odpowiada na potrzeby młodych ludzi. Jego celem jest zachęcenie gimnazjalistów do aktywności fizycznej poprzez umożliwienie im treningu pod okiem prawdziwego sportowego mistrza. – Program wystartował we wrześniu 2013 roku. Od tamtej pory, w dwóch dotychczasowych edycjach programu, systematycznie ćwiczyło ponad 2 500 dziewcząt i chłopców.
Autorytet Mistrza Sportu działa jak magnes. Młodzież nie tylko aktywnie uczestniczy w zajęciach, ale chce także kontynuować swoją przygodę ze sportem. Uczy się wytrwałości, konsekwencji i sportowej rywalizacji – wylicza Bartosz Mielecki, Prezes Fundacji LOTTO Milion Marzeń. W trzeciej edycji programu, zajęcia sportowe dla gimnazjalistów w całej Polsce prowadzić będzie 50 wybitnych sportowców, mistrzów świata i olimpijczyków. Każdy mistrz realizuje dla zrekrutowanej przez siebie grupy ponad 20 osób cykl 40 zajęć według własnego, autorskiego scenariusza.
Z programu skorzysta ponad 1000 gimnazjalistów. Głównymi adresatami działań realizowanych w ramach „Kumulacji Aktywności” są gimnazjaliści, jednak organizatorzy zwracają również uwagę na rolę dorosłych w kształtowaniu pro sportowych postaw młodzieży. Dla rodziców i nauczycieli Fundacja przygotowała cykl materiałów edukacyjnych, pokazujących, w jaki sposób można zachęcić gimnazjalistów do aktywności fizycznej. Na stronie internetowej: https://www.kumulacjaaktywnosci.pl dostępne są scenariusze zajęć sportowych przygotowane przez sportowców, można także obejrzeć reportaże filmowe z zajęć zrealizowanych przez mistrzów w ramach poprzednich edycji programu. Patronat nad programem sprawuje Ministerstwo Sportu
i Turystyki.