Wyniki SBR 2016

Na sopockiej plaży 6 sierpnia br. rozegrano 24 Memoriał im. Edwarda Hodury, na piasku zmierzyło się 37 zespołów w trzech kategoriach. W kategorii Elite Pań tytuł obroniły Biało-Zielone Ladies Gdańsk, w kategorii Elite Panów zwyciężyli rugbiści Posnanii, a w Sopot Beach Rugby czyli turnieju amatorów najlepsi byli Banici Poznań.

Do rozgrywek Elite Pań zgłosiło się 7 zespołów, rozgrywki grupowe wygrały Biało-Zielone Ladies i Syrenki AZS AWF, które po zwycięstwach w półfinałach spotkały się w finale. W decydującym meczu gdańszczanki pokonały stołeczny zespół 9:3 broniąc ubiegłoroczny tytuł mistrzowski w rugby plażowym.

W turnieju Elite Panów zagrało 10 drużyn, Lechia i Posnania wygrały rozgrywki grupowe i podobnie jak w turnieju pań po zwycięstwach w półfinałach awansowały do finału. Mecz finałowy wynikiem 5:4 czyli jednym przyłożeniem rozstrzygnęli na swoją korzyść rugbiści z Poznania detronizując ubiegłorocznych mistrzów z Gdańska.

Najwięcej, bo aż 20 drużyn zagrało w otwartym turnieju amatorów Sopot Beach Rugby. Turniej „amatorski” był tylko z założenia bowiem zagrały w nim drużyny ligowe 7 i 15, a w pozostałych zespołach przeważali byli i czynni zawodnicy. W meczu finałowym Banici z Poznania pokonali 4:2 Polskie Orły.
Turniej Elite Pań
Grupa A: Atomówki BBRC – Warsaw Ladies 6:2, Biało-Zielone Ladies Gdańsk – Atomówki BBRC 7:1, Biało-Zielone Ladies Gdańsk – Warsaw Ladies 10:1.
Grupa B: Diablice Ruda Śląska – Błyskawice Wrocław 0:5, AZS AWF Syrenki Warszawa – Wataha Zielona Góra 6:1, Diablice Ruda Śląska – Wataha Zielona Góra 2:1, AZS AWF Syrenki Warszawa – Błyskawice Wrocław 2:1, Błyskawice Wrocław – Wataha Zielona Góra 11:5, AZS AWF Syrenki – Diablice Ruda Śląska 7:0.

Półfinały: Biało-Zielone Ladies Gdańsk – Błyskawice Wrocław 4:1; AZS AWF Syrenki Warszawa- Atomówki BBRC 4:2
Mecz o 5 miejsce: Diablice Ruda Śląska – Warsaw Ladies 1:2
Mecz o 3 miejsce: Błyskawice Wrocław – Atomówki BBRC 2:1
Finał: Biało-Zielone Ladies Gdańsk – AZS AWF Syrenki Warszawa 9:3
Klasyfikacja: 1. Biało-Zielone Ladies Gdańsk; 2. AZS AWF Syrenki Warszawa; 3. Błyskawice Wrocław; 4. Atomówki BBRC Łódź; 5. Warsaw Ladies; 6. Diablice Ruda Śląska; 7. Wataha Zielona Góra.
Turniej Elite Panów

Grupa A: Czarni Pruszcz Gdański – Juvenia Kraków 2:3, Rugby Białystok – Lechia Gdańsk 1:9, Czarni Pruszcz Gdański – Alfa Bydgoszcz 1:3, Lechia Gdańsk – Alfa Bydgoszcz 5:1, Alfa Bydgoszcz – Juvenia Kraków 4:2, Rugby Białystok – Juvenia Kraków 2:4, Czarni Pruszcz Gdański  – Rugby Białystok 6:0, Lechia Gdańsk – Czarni Pruszcz Gdański 8:0, Rugby Białystok – Alfa Bydgoszcz 2:5, Lechia Gdańsk – Juvenia Kraków 4:2.

Grupa B: RC Unisław – Posnania Poznań 4:6, AZS AWFiS Gdańsk – Skra Warszawa 3:2, Skra Warszawa – RC Unisław 4:4, Ogniwo Sopot – AZS AWFiS Gdańsk 7:3, Posnania Poznań – Skra Warszawa 6:1, Posnania Poznań – AZS AWFiS Gdańsk 5:2, Ogniwo Sopot – RC Unisław 2:2, Ogniwo Sopot – Skra Warszawa 6:3, AZS AWFiS Gdańsk – RC Unisław 6:1, Posnania Poznań – Ogniwo Sopot 4:1.

Półfinały Plate: Juvenia Kraków – RC Unisław 2:3; Czarni Pruszcz Gdański – AZS AWFiS Gdańsk 3:4
Półfinały Cup: Lechia Gdańsk – Ogniwo Sopot 5:3; Posnania Poznań – Alfa Bydgoszcz 5:1
Mecz o 9 miejsce: Rugby Białystok – Skra Warszawa 4:5
Mecz o 7 miejsce: Juvenia Kraków – Czarni Pruszcz Gdański 0:3
Finał Plate, mecz o 5 miejsce: RC Unisław – AZS AWFiS Gdańsk 1:5
Mecz o 3 miejsce: Ogniwo Sopot – Alfa Bydgoszcz 2:4
Finał Cup: Posnania Poznań – Lechia Gdańsk 5:4
Klasyfikacja: 1. Posnania Poznań; 2. Lechia Gdańsk; 3. Alfa Bydgoszcz; 4. Ogniwo Sopot; 5. AZS AWFiS Gdańsk; 6. RC Unisław; 7. Czarni Pruszcz Gdański; 8. Juvenia Kraków; 9. Skra Warszawa; 10. Rugby Białystok.

Sopot Beach Rugby

Eliminacje: Legia v Wąbrzeźno 2:1, Awenger v Wyjew 0:6, Legia v Orły 2:6, Awengers v Sarmaci 3:2, Łowcy v Mafia 5:1, The Hoffs v Chaos 5:0, Toruń v All Stars 0:7, Wrocław v Crossfit 2:4, Terror v Chaos 5:2, Olsztyn v All Stars 3:4, Terror v Wrocław 6:0, Olsztyn v Toruń 6:0, Banici v Gentleman’s 7:2, Siedlce v Lechia 7:2, Sarmaci v Wyjew 0:9, Orły v Wąbrzeźno 8:1.
Gry o miejsca: Wąbrzeźno v Wrocław 2:7, Orły v Terror 2:1, Awengers v Olsztyn 4:3, Lechia v Chaos 6:2, Banici v Łowcy 10:2, Crossfit v Olsztyn 3:1, Legia v Crossfit 3:2, Sarmaci v Toruń 5:1, Wyjew v All Stars 5:1, Siedlce v Hoffs 2:4, Gentleman’s v Mafia 2:1, Wąbrzeźno v Toruń 4:1, Terror v All Stars 4:1, Chaos v Mafia 4:0, Siedlce v Muszelki 7:1, Legia v Awengers 3:5, Lechia v Gentleman’s 5:2, Wrocław v Sarmaci 5:2, Olsztyn v Mafia 6:3, All Stars v Muszelki 5:2, Legia v Gentleman’s 3:0, Crossfit v Chaos 4:2, Terror v Siedlce 2:3, Awengers v Lechia 3:4

Półfinały: Orły v Wyjew 5:4; Hoffs v Banici 2:3

O 3 miejsce: Hoffs v Wyjew 3:0
O 1 miejsce: Orły v Banici 2:4

Kolejność: 1. Banici Poznań; 2. Polskie Orły; 3. The Hoff’s (Niemcy); 4. Wyjew Gdynia; 5. Siedlce Retro; 6. Terror Orłowo; 7. All Stars Ogniwo Sopot; 8. Łowcy Muszelek Warszawa; 9. Weterans Lechia Gdańsk; 10. Awengers Trójmiasto; 11. Legia Warszawa; 12. Gentleman’s  Łódź; 13. Crossfit Trójmiasto; 14. Chaos Poznań; 15. Rugby Team Olsztyn; 16. Mafia Wołomin; 17. KS Rugby Wrocław; 18. Sarmaci Poznań; 19. WSR Werewolves Wąbrzeźno; 20. Toruński Klub Rugby.