XX Memoriał E.Hodury

XX Turniej Hodura Sopot Sevens 2012 został zrealizowany przy dużym wsparciu Gminy Miasta Sopot, Aqua Sopot , Da Vinci, Lauda Audio, Bruno-Tassi, Harnaś , Kfc, Pizza Hut, Żywiec, Zapro, Ogniwo Sopot, KS Ultrices Sopot.

Pomoc medialną otrzymałem od TVP Gdańsk, Pomorska TV, My3miasto.pl, Trojmiasto.pl, Rugby Polska, MłodySopot.pl, Gdansktown.pl

Wszystkim serdecznie dziękuję i zapraszam do współpracy przy kolejnych akcjach organizowanych przez Fundację.

Rugbiści Lechii Gdańsk wygrali XX edycję memoriału Edwarda Hodury na stadionie sopockiego Ogniwa. Aktualni mistrzowie Polski zarówno w siódemkach jak i piętnastkach wygrali wszystkie pięć spotkań pokonując w finale Orkana Sochaczew. Z kolei zespół gospodarzy, którzy triumfowali  roku, tym razem zakończyli turniej na 4. miejscu.

W turnieju udział wzięło 8 zespołów męskich. Poniżej prezentujemy przebieg rozgrywek:

PARR RC - Arka II 17:12 (5:7), Czarni - AZS Gdańsk 24:14 (12:7), Lechia - PARR RC 54:0 (28:0), Orkan - Arka I 19:14 (0:14), Czarni - Orkan 14:21 (14:7), Ogniwo - Arka II 22:0 (12:0), Lechia - Ogniwo 26:12 (21:7), Orkan - AZS Gdańsk 14:14 (7:7), Arka I - Czarni 33:0 (21:0), Ogniwo - PARR RC 12:5 (7:5), AZS Gdańsk - Arka I 7:14 (0:7), Arka II - Lechia 7:28 (7:14).

Tabela grupy A:

kolejno mecze, punkty, bilans

1.Lechia Gdańsk 3 9 108:19

2.Ogniwo Sopot  3 7 60:17

3.PARR RC Warszawa 3 5 22:71

4.Arka II Gdynia 3 3 19:67

Tabela grupy B:

kolejno mecze, punkty, bilans

1.RC Orkan Sochaczew 3 8 54:42

2.Arka Gdynia 3 7 61:26

3.Czarni Pruszcz Gdański 3 5 38:68

4.AZS AWFiS Gdańsk 3 4 35:52

Półfinał
Lechia - Arka I 28:14 (21:0), Orkan - Ogniwo 26:0 (7:0)
o 7. miejsce
Arka II - AZS Gdańsk 7:31 (7:19)
o 5. miejsce
Czarni - PARR RC 17:7 (0:7)
o 3. miejsce
Ogniwo - Arka 12:33 (0:26)
o 1. miejsce
Orkan - Lechia 19:22 (19:12)
Klasyfikacja końcowa XX Turnieju Hodura Sevens Sopot 2012:

1.Lechia Gdańsk 18 pkt
2.RC Orkan Sochaczew 13 pkt
3.Arka I Gdynia 11 pkt
4.Ogniwo Sopot 9 pkt
5.Czarni Pruszcz Gdańsk 7 pkt
6.PARR RC Warszawa 5 pkt
7.AZS AWFiS Gdańsk 3 pkt
8.Arka II Gdynia 1 pkt

Zawodnikom i kibicom dopisała pogoda, widzowie byli uczestnikami wielu atrakcji : w meczu  VIP-ów, udział wzięli podsekretarza stanu w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego Paweł Orłowski  Prezydenta Jacka Karnowskiego, Wiceprezydenta Bartosza Piotrusiewicza, prezesa Saur Neptun Gdańsk Serge Bosca, koszykarz sopockiego Trefla Marcin Stefański wielu znajomych związanych ze sportem .

W trakcie trwania  zmagań sportowych, uczestnicy imprezy udali się przed bramę stadionu, gdzie złożono kwiaty pod pomnikiem Edwarda Hodury.

W części artystycznej wystapił zespół „Rodrigez i synowie”, zespół rockowy i rapowy który również wymalował samochód DJ Serka.